Europeiska dataskyddsstyrelsen identifierar förbättringsområden för att främja dataskyddsombudens roll och erkännande

17 January 2024

Bryssel den 17 januari – EDPB antog vid sitt senaste plenarsammanträde en rapport om resultaten av sin andra samordnade verkställighetsåtgärd, som fokuserade på utnämningen av dataskyddsombud och deras ställning. Rapporten är resultatet av en EU-omfattande samordnad utredning och listar de hinder som uppgiftsskyddsombuden för närvarande står inför, tillsammans med en rad rekommendationer för att ytterligare stärka deras roll

Ordföranden för EDPB,Anu Talus, sade: ”Den samordnade tillsynsramen gör det möjligt för dataskyddsmyndigheter att samarbeta närmare i utvalda frågor för att uppnå bättre effektivitet och konsekvens. Dataskyddsombuden spelar en viktig roll för att bidra till efterlevnaden av dataskyddslagstiftningen och främja ett effektivt skydd av registrerades rättigheter. Genom FSE undersökte dataskyddsmyndigheterna om dataskyddsombuden har de medel som krävs för att fullgöra sina uppgifter, i enlighet med kraven i dataskyddsförordningen. Rapporten innehåller en analys av de utmaningar som dataskyddsombuden står inför, tillsammans med uppmärksamhetspunkter och rekommendationer för att ta itu med dessa utmaningar.”

Under 2023 inledde 25 dataskyddsmyndigheter i hela Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) (inklusive datatillsynsmannen) samordnade utredningar av detta ämne. Olika organisationer och dataskyddsombud kontaktades inom hela EES och omfattade ett brett spektrum av sektorer (både offentliga och privata enheter), och mer än 17,000 svar mottogs och analyserades. Omfattande data samlades in och gav värdefulla insikter om DPO:s profil, position och arbete, 5 år efter det att GDPR började tillämpas. 

Trots vissa farhågor och utmaningar som vissa dataskyddsombud står inför (t.ex. avsaknaden av att utse ett uppgiftsskyddsombud, även om det är obligatoriskt, otillräckliga resurser eller expertkunskaper för uppgiftsskyddsombudet. Dataskyddsombuden anförtros inte fullt ut de uppgifter som krävs enligt dataskyddslagstiftningen. bristande oberoende eller rapportering till den högsta ledningen) är resultaten uppmuntrande. Majoriteten av de förhörda dataskyddsombuden förklarar att de har de färdigheter och kunskaper som krävs för att utföra sitt arbete och få regelbunden utbildning. de har tydligt definierade uppgifter i enlighet med GDPR och får inga instruktioner om hur de ska utföra sina uppgifter. Dessutom anger de att de rådfrågas i de flesta fall och får tillräcklig information för att de ska kunna fullgöra sina uppgifter, och deras åsikter följs ganska bra. Dessutom anser de flesta att de har möjlighet att göra sitt jobb. Men det finns fortfarande alltför många dataskyddsombud som inte är i en sådan position. 

För att ta itu med de utmaningar som identifierats innehåller rapporten vissa rekommendationer till organisationer, dataskyddsombud och dataskyddsmyndigheter för att stärka dataskyddsombudens oberoende och för att garantera att de har de resurser som krävs för att de ska kunna utföra sina uppgifter. I rapporten uppmuntras bland annat dataskyddsmyndigheterna att genomföra fler medvetandehöjande åtgärder, informations- och tillsynsåtgärder. Rapporten uppmuntrar också organisationer att se till att dataskyddsombud har tillräckliga möjligheter, tid och resurser för att uppdatera sin kunskap och lära sig om den senaste utvecklingen. 

Rapporten åtföljs av två bilagor: den statistik som samlats in under denna åtgärd och de nationella rapporterna från varje deltagande dataskyddsmyndighet.

FSE är en nyckelåtgärd från Europeiska dataskyddsstyrelsens sida inom ramen för dess strategi för 2021–2023, som syftar till att effektivisera tillsynen och samarbetet mellan dataskyddsmyndigheterna. Fonden för ett sammanlänkat Europa 2024 kommer att omfatta genomförandet av de personuppgiftsansvarigas rätt till tillgång.

 

Pressmeddelandet som publiceras här har översatts automatiskt från engelska. EDPB garanterar inte att översättningen är korrekt. Vänligen se den officiella texten i den engelska versionen om det finns några tvivel.