Europski odbor za zaštitu podataka pojašnjava tehnike praćenja obuhvaćene Direktivom o e-privatnosti

15 November 2023

Update: Public Consultation deadline changed to 18 January 2024

Bruxelles, 15. studenog – Europski odbor za zaštitu podataka donio je smjernice o tehničkom području primjene članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti. Cilj je smjernica pojasniti koji su tehnički postupci, posebno nove tehnike praćenja u nastajanju, obuhvaćene Direktivom te pružiti veću pravnu sigurnost voditeljima obrade podataka i pojedincima.

Predsjednica EDPB-a Anu Talus izjavila je: Svima je jasno da praćenje aktivnosti korisnika na internetu može ozbiljno narušiti privatnost građana. Nejasnoće u pogledu područja primjene članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti i pojava novih tehnika, uz tradicionalne kolačiće ili kao alternativa njima, dovele su do novih rizika za privatnost. U ovim se smjernicama razmatraju rješenja, kao što su poveznice i pikseli za praćenje, lokalna obrada i jedinstveni identifikatori, kako bi se osiguralo da se ne zaobilaze obveze u pogledu pristanka utvrđene u članku.

Kako bi se pojasnilo područje primjene tog članka, u smjernicama se analiziraju ključni pojmovi navedeni u tom članku, kao što su „informacije”, „terminalna oprema pretplatnika ili korisnika”, „elektronička komunikacijska mreža”, „pristup” i „pohrana informacija/pohranjivanje”. Smjernice uključuju i niz slučajeva praktične upotrebe u kojima su korištene zajedničke tehnike praćenja. 

Smjernice se odnose samo na područje primjene članka 5. stavka 3. Direktive o e-privatnosti. U njima se ne govori o načinu prikupljanja pristanaka ni o izuzećima utvrđenima u članku. 

The news published here does not constitute official EDPB communication, nor an EDPB endorsement. This news item was originally published by the national supervisory authority and was published here at the request of the SA for information purposes. Any questions regarding this news item should be directed to the supervisory authority concerned.