Euroopan tietosuojaneuvosto asettaa painopisteet vuosille 2024–2027 ja selventää tietosuojapolitiikan oikeussuojakeinojen täytäntöönpanoa

18 April 2024
 EDPB Strategy 2024-2027

Bryssel 18. huhtikuuta – Euroopan tietosuojaneuvosto hyväksyi viimeisimmässä täysistunnossaan vuosia 2024–2027 koskevan strategiansa. Strategiassa esitetään Euroopan tietosuojaneuvoston painopisteet, jotka on ryhmitelty neljän pilarin ympärille, sekä pilarikohtaiset avaintoimet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä neljä pilaria ovat: 

  • Pilari 1 – Yhdenmukaistamisen tehostaminen ja sääntöjen noudattamisen edistäminen
  • Pilari 2 – Yhteisen täytäntöönpanokulttuurin vahvistaminen ja tehokas yhteistyö
  • Pilari 3 – Tietosuojan turvaaminen kehittyvässä digitaalisessa ja rajat ylittävässä ympäristössä
  • Pilari 4 – Osallistuminen tietosuojaa koskevaan maailmanlaajuiseen vuoropuheluun

Tietosuojaneuvoston puheenjohtaja Anu Talus totesi: ”Uusi strategia vie nykyisen vision uuteen suuntaan, jotta voidaan vastata tämän päivän tietosuojatarpeisiin ja jatkuvasti kehittyvään digitaaliseen toimintaympäristöön. Strategia on tulosta yhteistyöstä, johon osallistuvat kaikki EU:n tietosuojaviranomaiset, ja siinä esitetään yhteiset painopisteet tuleville vuosille.” 

Seuraavien neljän vuoden aikana tietosuojaneuvosto edistää edelleen tietosuojalainsäädännön noudattamista laatimalla selkeitä, ytimekkäitä ja käytännön ohjeita tärkeistä aiheista ja kehittämällä aineistoa laajemmalle yleisölle. Lisäksi valvontayhteistyö on edelleen tärkeä painopiste Euroopan tietosuojaneuvostolle. Tietosuojaneuvosto jatkaa Wienin julkilausumassa esitetyn vision pohjalta ja kehittää edelleen Euroopan tietosuojaneuvoston aloitteita tällä alalla, kuten koordinoituja täytäntöönpanotoimia. 

Strategian uusi näkökohta on keskittyminen vuorovaikutukseen uuden digitaalisen sääntelyjärjestelmän kanssa. Uusilla digitaalisilla laeilla, kuten digimarkkinasäädöksellä tai digipalvelusäädöksellä, on vaikutusta tietosuojaan ja yksityisyyteen. Tietosuojaneuvosto pyrkii tehostamaan yhteistyötä muiden sääntelyviranomaisten kanssa, jotta oikeus tietosuojaan voidaan sisällyttää yleiseen sääntelyrakenteeseen. Lisäksi tietosuojaneuvosto kiinnittää edelleen erityistä huomiota uusien teknologioiden, kuten tekoälyn, asettamiin haasteisiin.

Strategiaa täydennetään kahdella työohjelmalla, jotka sisältävät yksityiskohtaisia tietoja strategian täytäntöönpanosta. 

Lisäksi tietosuojaneuvosto hyväksyi EU:n ja Yhdysvaltojen välisen tietosuojakehyksen osalta työjärjestyksen, julkisen tiedotteen ja valituslomakkeet, joilla helpotetaan tietosuojasuojarahaston mukaisten muutoksenhakumekanismien täytäntöönpanoa. 

Euroopan tietosuojaneuvoston asiakirjat liittyvät kahteen tietosuojasuojaa koskevaan muutoksenhakumekanismiin, jotka on luotu EU:n kansalaisten valitusten käsittelyä varten. Muutoksenhakumekanismeissa käsitellään ainoastaan valituksia, jotka koskevat niiden toimivaltaa – kansallista turvallisuutta tai kaupallisia tarkoituksia – ja ainoastaan 10. heinäkuuta 2023 jälkeen toimitettuja tietoja.
 

Täällä julkaistu lehdistötiedote on käännetty automaattisesti englanniksi.  Tietosuojaneuvosto ei takaa käännöksen oikeellisuutta. Ole hyvä ja tutustu viralliseen tekstiin sen englanninkielisessä versiossa, jos siitä on epäilyksiä.