Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου - Κατά την τελευταία σύνοδο ολομέλειάς του, το ΕΣΠΔ εξέδωσε συστάσεις σχετικά με τη νομική βάση για την απαίτηση δημιουργίας λογαριασμών χρηστών σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Επιπλέον, το συμβούλιο πραγματοποίησε προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την πρόταση «Digital Omnibus» και διόρισε τον νέο αντιπρόεδρο του ΕΣΠΔ.
Οι χρήστες του διαδικτύου επισκέπτονται ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης διαδικτυακών αγορών, της αξιοποίησης προωθητικών ενεργειών ή της απλής περιήγησης σε προϊόντα. Όταν αλληλεπιδρούν με αυτούς τους ιστότοπους, μπορεί να τους ζητηθεί να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και σε αυξημένους κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.
Το ΕΣΠΔ εξέδωσε συστάσεις για να αποσαφηνιστεί πότε οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να απαιτούν από τους χρήστες τους να δημιουργούν λογαριασμό.
Κατά γενικό κανόνα, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να πραγματοποιούν αγορές, χωρίς να δημιουργούν λογαριασμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ΕΣΠΔ συνιστά οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου να προσφέρουν μια επιλογή: είτε μια λειτουργία «επισκέπτη», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να δημιουργούν λογαριασμό, είτε την επιλογή να δημιουργούν οικειοθελώς λογαριασμό. Η προσέγγιση αυτή ελαχιστοποιεί τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, ευθυγραμμίζεται με την αρχή του ΓΚΠΔ για την προστασία των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού.
Ωστόσο, η υποχρεωτική δημιουργία λογαριασμού μπορεί να δικαιολογηθεί σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της προσφοράς συνδρομητικής υπηρεσίας ή της παροχής πρόσβασης σε αποκλειστικές προσφορές.
Οι συστάσεις υπογραμμίζουν τις προσπάθειες του ΕΣΠΔ για την προώθηση ρεαλιστικών, φιλικών προς τον χρήστη πρακτικών και πρακτικών προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Οι συστάσεις υπόκεινται σε δημόσια διαβούλευση, παρέχοντας στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις και παρατηρήσεις.
Προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την πρόταση «Digital Omnibus»
Το ΕΣΠΔ πραγματοποίησε προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την πρόταση για ένα ψηφιακό γενικό σύστημα, επί της οποίας το ΕΣΠΔ και ο ΕΕΠΔ θα εκδώσουν κοινή γνώμη.
Στη δήλωση του Ελσίνκι, το ΕΣΠΔ υπέβαλε προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη σαφήνεια, στήριξη και δέσμευση. Το ΕΣΠΔ και ο ΕΕΠΔ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική ψηφιακή ρύθμιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσεων για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με τον ΓΚΠΔ, ιδίως για τους μικρούς οργανισμούς.
Το ΕΣΠΔ και ο ΕΕΠΔ θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επηρεάσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων και κατά πόσον θα οδηγήσει σε απλούστευση για τους οργανισμούς και σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου.
Μολονότι πρέπει να αναλυθούν πολλά σημεία, στο παρόν στάδιο, το ΕΣΠΔ και ο ΕΕΠΔ μπορούν ήδη να υπογραμμίσουν ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του ορισμού των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φαίνεται να υπερβαίνει την πρόσφατη νομολογία του ΔΕΕ και τη στοχευμένη τροποποίηση του ΓΚΠΔ, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων.
Το ΕΣΠΔ υπενθυμίζει την επικείμενη δημόσια εκδήλωση των ενδιαφερόμενων μερών για το θέμα αυτό στις 12 Δεκεμβρίου 2025 και υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της νομολογίας του ΔΕΕ μέσω κατευθυντήριων γραμμών που λαμβάνουν υπόψη τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών διασφαλίζει μεγαλύτερη βεβαιότητα.
Η Jelena Virant Burnik εκλέγει νέα αντιπρόεδρο του ΕΣΠΔ
Κατά τη σύνοδο ολομέλειας αυτής της εβδομάδας, τα μέλη του ΕΣΠΔ διόρισαν την Jelena Virant Burnik, Επίτροπο Πληροφοριών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ως νέα αντιπρόεδρο του συμβουλίου.
«Έχω την τιμή να έχω εκλεγεί αντιπρόεδρος του ΕΣΠΔ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω την ευκαιρία να συμβάλω στην ενίσχυση του ρόλου του ΕΣΠΔ ως κεντρικής αρχής στην προστασία των δεδομένων στην ΕΕ. Δεσμεύομαι να προωθήσω τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων και να παράσχω ένα φόρουμ για τις ανοικτές συζητήσεις τους, το οποίο θα συμβάλει στην ευθυγράμμιση της κατανόησης και της επιβολής των διατάξεων του ΓΚΠΔ.
Στο συνεχώς αναπτυσσόμενο τοπίο της ψηφιακής ρύθμισης, το ΕΣΠΔ πρέπει να παραμείνει ρυθμιστική αρχή που κατανοεί την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της νομοθεσίας και συμβάλλει παραγωγικά στις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «
Αντιπρόεδρος του ΕΣΠΔ, Jelena Virant Burnik
«Τα τελευταία χρόνια, το τοπίο στο οποίο δραστηριοποιούμαστε έχει αλλάξει ριζικά, αναδιαμορφώνοντας τον ρόλο του ΕΣΠΔ στο ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, ο νέος αντιπρόεδρος του ΕΣΠΔ αντιμετωπίζει συναρπαστικές προκλήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι το ΕΣΠΔ θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρογνωσία και την αφοσίωσή της.
Προσβλέπω στη συνεργασία με την Jelena Virant Burnik για την προώθηση της κοινής αποστολής του ΕΣΠΔ: προώθηση της καινοτομίας με παράλληλη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων.»
Πρόεδρος του ΕΣΠΔ, Anu Talus
Κατά τα επόμενα έτη, η Jelena Virant Burnik, θα συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο του ΕΣΠΔ Anu Talus και τον συνάδελφο αντιπρόεδρο Zdravko Vukić για να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και να προωθήσει την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των αρχών προστασίας δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το δελτίο τύπου που δημοσιεύεται εδώ έχει μεταφραστεί αυτόματα από τα αγγλικά. Το ΕΣΠΔ δεν εγγυάται την ακρίβεια της μετάφρασης. Παρακαλείσθε να ανατρέξετε στο επίσημο κείμενο στην αγγλική έκδοσή του, εάν υπάρχουν αμφιβολίες.