Το ΕΣΠΔ εκδίδει δήλωση σχετικά με το νέο διατλαντικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων και επιστολή σχετικά με την ανεξαρτησία της βελγικής εποπτικής αρχής, και συζητά τη συμμετοχή του στην εαρινή διάσκεψη

7 April 2022

Βρυξέλλες, 7 Απριλίου — Το ΕΣΠΔ εξέδωσε δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση νέου διατλαντικού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Το ΕΣΠΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ να λάβουν «πρωτοφανή» μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), όταν τα δεδομένα τους διαβιβάζονται στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα θετικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ΕΣΠΔ επισημαίνει ότι η ανακοίνωση αυτή δεν συνιστά νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι εξαγωγείς δεδομένων του ΕΟΧ μπορούν να διαβιβάζουν δεδομένα στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγείς δεδομένων πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφώνονται με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), και ιδίως με την απόφαση Schrems II της 16ης Ιουλίου 2020. Το ΕΣΠΔ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η εν λόγω πολιτική συμφωνία μεταφράζεται σε συγκεκριμένες νομικές προτάσεις.

Το ΕΣΠΔ προσβλέπει στην προσεκτική αξιολόγηση των βελτιώσεων που μπορεί να επιφέρει το νέο πλαίσιο υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, της νομολογίας του ΔΕΕ και προηγούμενων συστάσεων του Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, μόλις το ΕΣΠΔ λάβει όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το ΕΣΠΔ θα αναλύσει κατά πόσον η συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς εθνικής ασφάλειας περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο και αναλογικό. Επιπλέον, το ΕΣΠΔ θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ο αναγγελθείς ανεξάρτητος μηχανισμός προσφυγής σέβεται το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου για τα άτομα εντός του ΕΟΧ. Ειδικότερα, το ΕΣΠΔ θα εξετάσει κατά πόσον κάθε νέα αρχή που αποτελεί μέρος του εν λόγω μηχανισμού έχει πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κατά την άσκηση της αποστολής της και κατά πόσον μπορεί να εκδίδει αποφάσεις που δεσμεύουν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Το ΕΣΠΔ θα εξετάσει επίσης κατά πόσον υφίσταται δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά των αποφάσεων ή της αδράνειας της εν λόγω αρχής.

Το ΕΣΠΔ επαναλαμβάνει ότι εμμένει στη δέσμευσή του να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διασφάλιση διατλαντικών διαβιβάσεων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς όφελος ατόμων και οργανισμών του ΕΟΧ.

Στη συνέχεια, το ΕΣΠΔ εξέδωσε επιστολή στην οποία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο Βέλγιο που έχουν ως στόχο τη μεταρρύθμιση του νόμου για τη σύσταση της βελγικής εποπτικής αρχής, καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ανεξάρτητη λειτουργία της βελγικής αρχής.

Το ΕΣΠΔ τονίζει ότι η ανεξάρτητη εποπτεία, η οποία, κατά την άποψή του, μπορεί να επηρεάζεται από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι ουσιώδης για το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων και, για τον λόγο αυτόν, προστατεύεται από τον Χάρτη και τη Συνθήκη για την ΕΕ. Αποτελεί επίσης τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής επιβολής βάσει του ΓΚΠΔ και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εποπτικών αρχών. Επιπλέον, το ΕΣΠΔ εκφράζει την ανησυχία του για την ευθυγράμμιση των προτάσεων με τον ΓΚΠΔ και την αυστηρή νομολογία του ΔΕΕ. Ειδικότερα, το ΕΣΠΔ επισήμανε ως ζήτημα τη διακοπή της τρέχουσας θητείας των εξωτερικών μελών της βελγικής εποπτικής αρχής και τους πρόσθετους λόγους παύσης των μελών. Το ΕΣΠΔ αμφισβητεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες προτάσεις που οδηγούν σε αυξημένη κοινοβουλευτική εποπτεία μπορεί να σχετίζονται με την απαίτηση οι εποπτικές αρχές να παραμένουν «χωρίς εξωτερικές επιρροές» σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 2 του ΓΚΠΔ. Επιπλέον, το ΕΣΠΔ δηλώνει ότι η νομοθετική πρόταση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση κέντρου κοινών υπηρεσιών ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με την ελευθερία της εποπτικής αρχής να επιλέγει και να διαθέτει δικούς της υπαλλήλους (άρθρο 52 παράγραφος 5 του ΓΚΠΔ), γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έμμεση εξωτερική επιρροή στη σταθερότητα και τη λειτουργία της βελγικής εποπτικής αρχής.

Τέλος, το ΕΣΠΔ συμφώνησε να ζητήσει να του χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο πλαίσιο της εαρινής διάσκεψης των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας δεδομένων. Η εαρινή διάσκεψη παρέχει μια πλατφόρμα διαλόγου για τις αρχές προστασίας δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών εκτός ΕΟΧ. Το αίτημα αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΕΣΠΔ 2021-2023 για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του ΕΣΠΔ και των αρχών προστασίας δεδομένων τρίτων χωρών. 

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΠΔ, κ. Aleid Wolfsen, δήλωσε σχετικά: «Η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων προστασίας των δεδομένων εντός και εκτός του ΕΟΧ. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου προς την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τη διεθνή κοινότητα για την προώθηση των προτύπων της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πέραν των συνόρων της ΕΕ.».

 

EDPB_Press Release_2022_05