Το ΕΣΠΔ εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του άρθρου 3 και του κεφαλαίου V του ΓΚΠΔ, εκδίδει δήλωση σχετικά με τη στρατηγική για την ψηφιακή τεχνολογία και τα δεδομένα και ορίζει εκπροσώπους του ΕΣΠΔ στην κοινή επανεξέταση

19 November 2021

Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου - Κατά τη σύνοδο ολομέλειάς του, το ΕΣΠΔ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του άρθρου 3 και του κεφαλαίου V του ΓΚΠΔ. Αποσαφηνίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ του εδαφικού πεδίου εφαρμογής του ΓΚΠΔ (άρθρο 3) και των διατάξεων για τις διεθνείς διαβιβάσεις στο κεφάλαιο V, οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους υπευθύνους επεξεργασίας και τους εκτελούντες την επεξεργασία στην ΕΕ να προσδιορίσουν κατά πόσον μια πράξη επεξεργασίας συνιστά διεθνή διαβίβαση, και να παράσχουν μια κοινή αντίληψη της έννοιας των διεθνών διαβιβάσεων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν τρία σωρευτικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια επεξεργασία ως διαβίβαση: (1) ο εξαγωγέας των δεδομένων (υπεύθυνος επεξεργασίας ή εκτελών την επεξεργασία) υπόκειται στον ΓΚΠΔ για τη συγκεκριμένη επεξεργασία· (2) ο εξαγωγέας των δεδομένων διαβιβάζει ή καθιστά διαθέσιμα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στον εισαγωγέα των δεδομένων (άλλος υπεύθυνος επεξεργασίας, από κοινού υπεύθυνος επεξεργασίας ή εκτελών την επεξεργασία)· (3) ο εισαγωγέας των δεδομένων βρίσκεται σε τρίτη χώρα ή είναι διεθνής οργανισμός.

Η επεξεργασία θα θεωρείται διαβίβαση, ανεξάρτητα από το αν ο εισαγωγέας που είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα υπόκειται ήδη στον ΓΚΠΔ δυνάμει του άρθρου 3 του ΓΚΠΔ. Ωστόσο, το ΕΣΠΔ θεωρεί ότι η συλλογή δεδομένων απευθείας από υποκείμενα των δεδομένων στην ΕΕ με δική τους πρωτοβουλία δεν συνιστά διαβίβαση.

Η πρόεδρος του ΕΣΠΔ Andrea Jelinek δηλώνει τα εξής: «Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συνεπή ερμηνεία της έννοιας των «διεθνών διαβιβάσεων» και διευκρινίζουν ότι, όταν ένας εισαγωγέας δεδομένων υπόκειται στον ΓΚΠΔ, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το κεφάλαιο V του ΓΚΠΔ ισχύουν τόσο για τη διαβίβαση από την ΕΕ στον εισαγωγέα όσο και για κάθε περαιτέρω διαβίβαση που αναλαμβάνει ο εισαγωγέας».

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

Το ΕΣΠΔ εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη στρατηγική για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη δήλωση, το ΕΣΠΔ επισημαίνει τρία είδη πρωταρχικών ανησυχιών σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής [πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων (DGA), πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), πράξη για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη (AIR)]:

  1. Έλλειψη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ατόμων·
  2. Κατακερματισμένη εποπτεία·
  3. Κίνδυνοι ανακολουθιών.

Το ΕΣΠΔ και ο ΕΕΠΔ έχουν ήδη εκδώσει κοινές γνωμοδοτήσεις σχετικά με την πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων (DGA) και τον κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη (AIR) και ο ΕΕΠΔ έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα, την πράξη για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Στη δήλωσή του, το ΕΣΠΔ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για απαγόρευση κάθε χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών σε δημόσια προσβάσιμους χώρους. Παροτρύνει επίσης τον συννομοθέτη να εξετάσει το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης που θα οδηγήσει σε απαγόρευση της στοχευμένης διαφήμισης με βάση την εκτεταμένη παρακολούθηση, ενώ θα πρέπει συνολικά να απαγορευθεί η κατάρτιση προφίλ παιδιών.

Το ΕΣΠΔ επισημαίνει περαιτέρω τους κινδύνους των παράλληλων δομών εποπτείας και συνιστά θερμά να προβλέπεται σε κάθε πρόταση ρητή νομική βάση για την αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων εποπτικών αρχών που έχουν οριστεί στο πλαίσιο κάθε πρότασης και των αρχών προστασίας δεδομένων.

Επιπλέον, το ΕΣΠΔ καλεί την Επιτροπή και τον συννομοθέτη να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αναφέρουν σαφώς ότι δεν επηρεάζεται ούτε υπονομεύεται η εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων για την προστασία των δεδομένων, καθώς και να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω κανόνες υπερισχύουν κάθε φορά που υφίσταται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της επικείμενης πρότασης νομοθετικής πράξης για τα δεδομένα.

Τέλος, το ΕΣΠΔ όρισε δύο εκπροσώπους από την ΕΑ του Βελγίου και της Έσσης (Γερμανία) για να συμμετάσχουν στην 6η κοινή επανεξέταση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για το πρόγραμμα παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (TFTP) .

ΕΣΠΔ_Δελτίο Τύπου_2021_10