
Βρυξέλλες, 05 Μαρτίου — Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) δρομολόγησε τη δράση του για το συντονισμένο πλαίσιο επιβολής (ΔΣΕ) για το 2025. Μετά από μια συντονισμένη δράση διάρκειας ενός έτους σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης το 2024, η εστίαση της ΔΣΕ φέτος θα μετατοπιστεί στηνεφαρμογή ενός άλλου δικαιώματος προστασίας των δεδομένων, δηλαδή του δικαιώματος διαγραφής ή του «δικαιώματος στη λήθη» (άρθρο 17 του ΓΚΠΔ).
Το ΕΣΠΔ επέλεξε αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο ολομέλειάς του τον Οκτώβριο του 2024, καθώς είναι ένα από τα πιο συχνά ασκούμενα δικαιώματα του ΓΚΠΔ και ένα θέμα για το οποίο οι ΑΠΔ λαμβάνουν συχνά καταγγελίες από φυσικά πρόσωπα.
Επόμενα βήματα
Κατά τη διάρκεια του 2025, 32 αρχές προστασίας δεδομένων (ΑΠΔ) σε ολόκληρη την Ευρώπη θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.
Οι συμμετέχουσες ΑΠΔ θα επικοινωνήσουν σύντομα με ορισμένους υπευθύνους επεξεργασίας από διάφορους τομείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε με την έναρξη νέων επίσημων ερευνών είτε με τη διενέργεια διερευνητικών διαδικασιών. Στην τελευταία περίπτωση, μπορούν επίσης να αποφασίσουν να αναλάβουν πρόσθετες δράσεις παρακολούθησης, εάν χρειαστεί.
Οι ΑΠΔ θα ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι επεξεργασίας χειρίζονται και ανταποκρίνονται στα αιτήματα διαγραφής που λαμβάνουν και, ειδικότερα, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους όρους και τις εξαιρέσεις για την άσκηση αυτού του δικαιώματος.
Οι ΑΠΔ θα παραμείνουν επίσης σε στενή επαφή για να μοιραστούν και να συζητήσουν τα ευρήματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα αποτελέσματα αυτών των εθνικών δράσεων θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν από κοινού, ώστε να υπάρξει βαθύτερη εικόνα του θέματος, ώστε να καταστεί δυνατή η στοχευμένη παρακολούθηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.
Ιστορικό
Η ΔΣΕ αποτελεί βασική δράση του ΕΣΠΔ στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την περίοδο 2024-2027, με στόχο τον εξορθολογισμό της επιβολής και της συνεργασίας μεταξύ των ΑΠΔ.
Κατά την τελευταία τριετία, πραγματοποιήθηκαν τρεις προηγούμενες δράσεις του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για διάφορα θέματα: 1) τη χρήση υπηρεσιών που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος από τον δημόσιο τομέα, 2) τον ορισμό και τη θέση των υπευθύνων προστασίας δεδομένων και 3) την εφαρμογή του δικαιώματος πρόσβασης από τους υπευθύνους επεξεργασίας.