Piškotki

Piškotki

Na našem spletišču uporabljamo piškotke. Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletišče shrani na obiskovalčevem računalniku ali prenosni napravi.

Storitev Europa Analytics in njeni piškotki

Europa Analytics je poslovna storitev, s katero se spremljata in vrednotita uspešnost in učinkovitost spletišč Evropskega odbora za varstvo podatkov (EOVP) in Evropske komisije ter drugih spletišč, katerih gostitelj je podatkovni center Evropske komisije.

Ta storitev uporablja odprtokodno analitsko platformo Matomo (nekdanji Piwik), ki je pod popolnim nadzorom Evropske komisije. Ta platforma s svojimi mehanizmi, kot je onemogočanje identifikacije obiskovalca portala izključno na podlagi naslova IP, omogoča varstvo osebnih podatkov končnih uporabnikov. Poleg tega je EOVP vzpostavil funkcijo za upravljanje privolitve uporabnikov v zvezi z zbiranjem uporabniških izkušenj z brskanjem po spletišču, na podlagi česar se ustvarjajo anonimizirani statistični podatki.

Informacije in ukrepi za varstvo podatkov v okviru storitve Europa Analytics

Storitev Europa Analytics je zasnovana tako, da uporablja domeno druge ravni europa.eu (to uporabljajo spletišča evropskih institucij) in shranjuje lastne piškotke.

Piškotki (s platforme Matomo), ki jih uporablja storitev Europa Analytics, Evropski komisiji omogočajo, da spremlja spodaj navedene informacije o obiskovalcih spletišča. Na podlagi teh informacij se pripravijo zbirna statistična poročila aktivnosti obiskovalcev spletišča, ki pa ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, tj.:

 • naslov IP (zakrit);
 • lokacija: država, regija, kraj, približna zemljepisna širina in dolžina (geolokacija);
 • datum in čas zahtevka (obiska spletne strani);
 • naslov obiskane strani (naslov strani);
 • spletni naslov obiskane strani (URL strani);
 • spletni naslov predhodno obiskane strani (URL napotitvene strani);
 • ločljivost zaslona na uporabnikovi napravi;
 • lokalni časovni pas obiskovalca spletišča;
 • datoteke, ki jih je uporabnik kliknil in prenesel (prenos);
 • povezave na zunanjo domeno, ki jih je uporabnik kliknil (zunanja povezava);
 • čas za ustvarjanje strani (čas, ki ga spletni strežnik potrebuje za ustvarjanje spletnih strani, in čas, ki ga obiskovalec potrebuje za prenos spletnih strani: hitrost nalaganja strani);
 • glavni jezik brskalnika (zavihek Izbrani jezik);
 • različica brskalnika, različica vtičnikov brskalnika (PDF, Flash, Java itd.), različica operacijskega sistema, identifikator naprave (zavihek Uporabnikov posrednik);
 • jezik obiskane strani;
 • kampanje;
 • iskalnik spletišča,
 • dogodki.

Da bi se izboljšala točnost pripravljenih poročil, se informacije shranijo tudi v lastnih piškotih z našega spletišča, nato pa jih zbira storitev Europa Analytics, in sicer:

 • naključno edinstveno identifikacijsko številko obiskovalca,
 • prvi obisk posameznega obiskovalca,
 • predhodni obisk posameznega obiskovalca,
 • število obiskov posameznega obiskovalca.

Evropska komisija ohranja popoln nadzor nad podatki, in sicer tako, da podatke, ki jih zbere prek lastnih piškotkov, shrani na strežnikih, ki so v celoti v njeni lasti in pod njenim nadzorom.

Poleg nekaterih začasnih piškotkov Matomo ustvari naključno identifikacijsko številko za trajni piškotek, kar storitvi Europa Analytics omogoča identifikacijo uporabnika, ko ta znova obišče spletno stran. Ta piškotek poteče po 13 mesecih, po tem obdobju pa se samodejno izbriše iz uporabnikove naprave.

 • Lastne piškotke nastavi spletišče, ki ste ga obiskali, in le navedeno spletišče jih lahko bere. Spletišče lahko poleg tega morebiti uporablja zunanjo storitev, s katero se analizira, kako obiskovalci uporabljajo to spletišče. Storitev Europa Analytics za te namene ustvari svoj piškotek in ne uporablja zunanjih storitev.

 • Trajni piškotki se shranijo na vašem računalniku in se ob zaprtju brskalnika ne izbrišejo samodejno. V nasprotju z njimi se začasni piškotek izbriše samodejno, ko zaprete brskalnik. Trajni piškotki se uporabljajo le za vnovično identifikacijo uporabnika, ko znova obiščete spletno stran.

Privolitev za zbiranje vaših uporabniških izkušenj z brskanjem po spletišču, vključno z osebnimi podatki, za pripravo anonimiziranih statističnih podatkov

Europa Analytics privzeto NE spremlja brskalnih izkušenj obiskovalcev našega spletišča. Sami pa lahko privolite v našo obdelavo katerih koli osebnih podatkov, zbranih medtem, ko brskate po našem spletišču, in nam tako omogočite pripravo anonimiziranih statističnih podatkov.
Če v svojem spletnem brskalniku izberete možnost „Ne želim sledenja“ (glej spodaj za pojasnilo), bomo spoštovali vašo odločitev in ne bomo spremljali vaše izkušnje z brskanjem po našem spletišču za pripravo anonimiziranih statističnih podatkov.

Če niste izbrali možnosti „Ne želim sledenja“, vam bomo pokazali spletno pasico o piškotkih, da boste lahko ustrezno izbrali in namestili piškotek „edp_cookie_agree“, da bomo lahko spremljali vašo izbiro. Če boste privolili v zgoraj omenjeno obdelavo, se bo storitev Europa Analytics aktivirala in naložili se bodo nekateri ustrezni piškotki. Vedno pa se lahko odločite, da svojo privolitev prekličete, ali kadar koli znova izrazite privolitev.

Piškotek „edp_cookie_agree“ poteče po šestih mesecih, nato se bo, če niste izbrali možnosti „Ne želim sledenja“, znova pokazala spletna pasica o piškotkih, da boste lahko obnovili izbiro.

Če ste onemogočili vse piškotke, se bo spletna pasica o piškotkih pokazala vsakič, ko boste obiskali naše spletišče.

Če želite izraziti privolitev v analizo (ali preklicati svojo privolitev vanjo):

SPREJMI ZAVRNI

Možnost „Brez sledenja“

Možnost „Brez sledenja“ obiskovalcem omogoča, da spletišča ne shranjujejo podatkov o njih. Ta možnost je na voljo v številnih brskalnikih, med drugim v brskalnikih:

Omejen dostop do informacij

Komunikacija vseh statističnih podatkov je zavarovana z varnostnim protokolom HTTPS. Analitična poročila storitve Europa Analytics so dostopna samo prek sistema Evropske komisije za preverjanje pristnosti (ECAS), in sicer samo pooblaščenim uslužbencem Komisije, pristojnim za orodje Matomo, ustreznim uslužbencem evropskih institucij ali zunanjim podizvajalcem z ustreznimi pooblastili, ki so odgovorni za analizo, razvoj in/ali redno vzdrževanje zadevnih spletišč.

Zakrivanje naslovov IP

Opomba: institucija, kraj in država izvora so za statistične namene pridobljeni iz celotnega naslova IP, nato se shranijo in združijo z drugimi podatki, preden se zakrijejo. Storitev Europa Analytics uporablja mehanizem za zagotavljanje anonimnosti, ki samodejno zakrije del naslova obiskovalčevega internetnega protokola (IP) in dejansko onemogoči identifikacijo posameznega obiskovalca portala Europa izključno na podlagi naslova IP.

Podatki o obiskovalcih

Storitev Europa Analytics podatke o obiskovalcih samodejno izbriše po 13 mesecih. Zbirne podatkovne nabore, ki ne vsebujejo osebnih podatkov, Evropska komisija shrani za nedoločen čas, in sicer za analizo.

Kontakt

Posamezna vprašanja o shranjevanju in uporabi podatkov storitve Europa Analytics ali zahtevke za dodatne informacije o politiki EOVP glede piškotkov lahko pošljete našemu skrbniku spletišča.

S kakršnimi koli vprašanji glede obdelave osebnih podatkov se lahko obrnete tudi na pooblaščeno osebo za varstvo podatkov pri EDPB EOVP.