CEPD stabilește prioritățile pentru 2024-2027 și clarifică punerea în aplicare a mecanismelor de recurs DPF

18 April 2024
 EDPB Strategy 2024-2027

Bruxelles, 18 aprilie – În cursul ultimei sale sesiuni plenare, CEPD și-a adoptat strategia pentru 2024-2027. Strategia stabilește prioritățile CEPD, grupate în jurul a patru piloni, precum și acțiunile-cheie pentru fiecare pilon pentru a contribui la atingerea acestor obiective. Acești patru piloni sunt: 

  • Pilonul 1 – Îmbunătățirea armonizării și promovarea conformității
  • Pilonul 2 – Consolidarea unei culturi comune de asigurare a respectării legislației și a unei cooperări eficace 
  • Pilonul 3 – Protecția protecției datelor în contextul dezvoltării peisajului digital și al reglementării încrucișate      
  • Pilonul 4 – Contribuția la dialogul global privind protecția datelor

PreședinteleCEPD, Anu Talus, a declarat: „Noua strategie duce viziunea existentă într-o nouă direcție, pentru a răspunde nevoilor actuale în materie de protecție a datelor și peisajului digital în continuă evoluție. Strategia este rezultatul unui efort de colaborare, care implică toate autoritățile UE pentru protecția datelor (APD) și stabilește priorități comune pentru anii următori.” 

În următorii patru ani, CEPD va continua să promoveze respectarea legislației privind protecția datelor prin elaborarea unor orientări clare, concise și practice pe teme importante și prin elaborarea de materiale pentru un public mai larg. În plus, cooperarea în materie de asigurare a respectării legislației va rămâne o prioritate importantă pentru CEPD. Consiliul de administrație va continua să se bazeze pe viziunea prezentată în așa-numita sa Declarație de la Viena și să dezvolte în continuare inițiativele CEPD în acest domeniu, cum ar fi acțiunile coordonate de asigurare a respectării legislației. 

Un nou aspect al strategiei este accentul pus pe interacțiunea cu noul cadru digital de reglementare. Noile legi digitale, cum ar fi DMA sau DSA, au un impact asupra protecției datelor și a vieții private. CEPD va depune eforturi pentru a consolida cooperarea cu alte autorități de reglementare, în vederea includerii dreptului la protecția datelor în arhitectura generală de reglementare. În plus, CEPD va continua să acorde o atenție deosebită provocărilor generate de noile tehnologii, cum ar fi IA.

Strategia va fi completată de două programe de lucru, care vor conține detalii cu privire la punerea sa în aplicare. 

În plus, în ceea ce privește Cadrul UE-SUA privind confidențialitatea datelor (DPF), CEPD a adoptat Regulamentul de procedură, o notă de informare publică și formulare de plângeri tip pentru a facilita punerea în aplicare a mecanismelor de recurs în temeiul DPF. 

Documentele CEPD se referă la două mecanisme de recurs DPF create pentru a trata plângerile depuse de persoane din UE. Mecanismele de recurs se referă numai la plângerile referitoare la competențele lor respective – securitatea națională sau în scopuri comerciale – și numai pentru datele transmise după 10 iulie 2023.