EDPB stelt prioriteiten voor 2024-2027 vast en verduidelijkt de uitvoeringsmechanismen voor DPF-herstelmechanismen

18 April 2024
 EDPB Strategy 2024-2027

Brussel, 18 april — Tijdens zijn laatste plenaire vergadering heeft de EDPB zijn strategie voor 2024-2027 goedgekeurd. De strategie bevat de prioriteiten van het EDPB, gegroepeerd rond vier pijlers, alsook kernacties per pijler om deze doelstellingen te helpen verwezenlijken. Deze vier pijlers zijn: 

  • Pijler 1 — Verbetering van de harmonisatie en bevordering van de naleving   
  • Pijler 2 — Versterking van een gemeenschappelijke handhavingscultuur en doeltreffende samenwerking       
  • Pijler 3 — Bescherming van gegevensbescherming in het zich ontwikkelende digitale en grensoverschrijdende landschap      
  • Pijler 4 — Bijdragen aan de mondiale dialoog over gegevensbescherming 

EDPB-voorzitter Anu Talus zei: „De nieuwe strategie neemt de bestaande visie in een nieuwe richting om tegemoet te komen aan de gegevensbeschermingsbehoeften van vandaag en het steeds veranderende digitale landschap. De strategie is het resultaat van een gezamenlijke inspanning waarbij alle gegevensbeschermingsautoriteiten van de EU (DPA’s) worden betrokken en stelt gemeenschappelijke prioriteiten voor de komende jaren vast.” 

In de komende vier jaar zal het EDPB de naleving van de gegevensbeschermingswetgeving blijven bevorderen door duidelijke, beknopte en praktische richtsnoeren over belangrijke onderwerpen te ontwikkelen en door materiaal te ontwikkelen voor een breder publiek. Daarnaast blijft samenwerking op het gebied van handhaving een belangrijke prioriteit voor het EDPB. De raad zal voortbouwen op de visie die is uiteengezet in zijn zogenaamde verklaring van Wenen, en de EDPB-initiatieven op dit gebied verder ontwikkelen, zoals de gecoördineerde handhavingsmaatregelen. 

Een nieuw aspect van de strategie is de nadruk op de wisselwerking met het nieuwe digitale regelgevingskader. Nieuwe digitale wetten, zoals de DMA of de DSA, hebben een impact op gegevensbescherming en privacy. De EDPB zal werken aan een betere samenwerking met andere regelgevende instanties, teneinde het recht op gegevensbescherming in de algemene regelgevingsarchitectuur te verankeren. Voorts zal het EDPB bijzondere aandacht blijven besteden aan de uitdagingen van nieuwe technologieën, zoals AI.

De strategie zal worden aangevuld met twee werkprogramma’s, die details over de uitvoering ervan bevatten. 

Wat het gegevensprivacykader (DPF) tussen de EU en de VS betreft, heeft de EDPB bovendien een reglement van orde, een openbare informatienota en modelformulieren voor klachten vastgesteld om de toepassing van de verhaalmechanismen in het kader van het DPF te vergemakkelijken. 

De EDPB-documenten hebben betrekking op twee herstelmechanismen van het DPF die zijn ingesteld om klachten van EU-personen te behandelen. De verhaalmechanismen behandelen alleen klachten over hun respectieve bevoegdheden — nationale veiligheid of commerciële doeleinden — en alleen voor gegevens die na 10 juli 2023 zijn verzonden.
 

Het hier gepubliceerde persbericht is automatisch uit het Engels vertaald.  De EDPB garandeert de juistheid van de vertaling niet. Raadpleeg de officiële tekst in de Engelse versie als er enige twijfel bestaat.