Το ΕΣΠΔ καθορίζει τις προτεραιότητες για την περίοδο 2024-2027 και αποσαφηνίζει την εφαρμογή των μηχανισμών προσφυγής του DPF

18 April 2024
 EDPB Strategy 2024-2027

Βρυξέλλες, 18 Απριλίου — Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ολομέλειάς του, το ΕΣΠΔ ενέκρινε τη στρατηγική του για την περίοδο 2024-2027. Η στρατηγική καθορίζει τις προτεραιότητες του ΕΣΠΔ, οι οποίες ομαδοποιούνται γύρω από τέσσερις πυλώνες, καθώς και βασικές δράσεις ανά πυλώνα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες είναι: 

  • Πυλώνας 1 — Ενίσχυση της εναρμόνισης και προώθηση της συμμόρφωσης
  • Πυλώνας 2 — Ενίσχυση κοινής νοοτροπίας επιβολής και αποτελεσματικής συνεργασίας       
  • Πυλώνας 3 — Διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων στο αναπτυσσόμενο ψηφιακό και διακανονιστικό τοπίο
  • Πυλώνας 4 — Συμβολή στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία των δεδομένων

Ο πρόεδρος τουΕΣΠΔ, κ. Anu Talus, δήλωσε: «Η νέα στρατηγική οδηγεί το υφιστάμενο όραμα σε μια νέα κατεύθυνση προκειμένου να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες προστασίας των δεδομένων και στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο. Η στρατηγική είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, με τη συμμετοχή όλων των αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ (ΑΠΔ) και καθορίζει κοινές προτεραιότητες για τα επόμενα έτη.» 

Κατά τα επόμενα τέσσερα έτη, το ΕΣΠΔ θα συνεχίσει να προωθεί τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, αναπτύσσοντας σαφείς, συνοπτικές και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για σημαντικά θέματα και αναπτύσσοντας υλικό για ένα ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, η συνεργασία για την επιβολή της νομοθεσίας θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΕΣΠΔ. 

Το Συμβούλιο Εξυγίανσης θα συνεχίσει να αξιοποιεί το όραμα που εκτίθεται στη δήλωση της Βιέννης και θα αναπτύξει περαιτέρω πρωτοβουλίες του ΕΣΠΔ στον τομέα αυτό, όπως οι συντονισμένες δράσεις επιβολής. 

Μια νέα πτυχή της στρατηγικής είναι η εστίαση στην αλληλεπίδραση με το νέο κανονιστικό ψηφιακό πλαίσιο. Οι νέοι ψηφιακοί νόμοι, όπως η DMA ή η DSA, έχουν αντίκτυπο στην προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Το ΕΣΠΔ θα εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες ρυθμιστικές αρχές, με σκοπό την ενσωμάτωση του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων στη συνολική ρυθμιστική αρχιτεκτονική. Επιπλέον, το ΕΣΠΔ θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις προκλήσεις που θέτουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η ΤΝ.
Η στρατηγική θα συμπληρωθεί από δύο προγράμματα εργασίας, τα οποία θα περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της. 

Επιπλέον, όσον αφορά το πλαίσιο προστασίας δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ (DPF), το ΕΣΠΔ ενέκρινε εσωτερικό κανονισμό, ενημερωτικό σημείωμα του κοινού και υποδείγματα εντύπων καταγγελιών για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των μηχανισμών προσφυγής στο πλαίσιο του DPF. 

Τα έγγραφα του ΕΣΠΔ αφορούν δύο μηχανισμούς προσφυγής του DPF που δημιουργήθηκαν για τον χειρισμό καταγγελιών από άτομα της ΕΕ. Οι μηχανισμοί προσφυγής ασχολούνται μόνο με καταγγελίες που αφορούν την αντίστοιχη αρμοδιότητά τους — εθνική ασφάλεια ή εμπορικούς σκοπούς — και μόνο για δεδομένα που διαβιβάζονται μετά τις 10 Ιουλίου 2023.
 

Το δελτίο τύπου που δημοσιεύεται εδώ έχει μεταφραστεί αυτόματα από τα αγγλικά.  Το ΕΣΠΔ δεν εγγυάται την ακρίβεια της μετάφρασης. Παρακαλείσθε να ανατρέξετε στο επίσημο κείμενο στην αγγλική έκδοσή του, εάν υπάρχουν αμφιβολίες.